Jak uzyskać obywatelstwo polskie

Maj 27, 2018

 Istnieją cztery sposoby na uzyskanie polskiego obywatelstwa. Z tego artykułu dowiesz się, który najlepiej sprawdzi się w twoim przypadku oraz gdzie będziesz musiał się zgłosić ze stosownymi dokumentami. Poznasz też ogólne kryteria weryfikacji kandydatów.

Obywatelstwo polskie nabywa się:

  • Przez nadanie obywatelstwa polskiego
  • Z mocy prawa
  • Przez uznanie za obywatela polskiego
  • Przez przywrócenie obywatelstwa polskiego

Jak uzyskać obywatelstwo polskie z nadania prezydenta?

Pierwszy sposób na uzyskanie polskiego obywatelstwa to złożenie wniosku o jego nadanie z odpowiednim uzasadnieniem. Wybór takiego rozwiązania może wiązać się jednak z długim czasem oczekiwania na decyzję. Obywatelstwo polskie nadaje Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, którego nie ograniczają żadne uwarunkowania. Oznacza to, że nadanie obywatelstwa nie wiąże się z żadnymi kryteriami, jakie musi spełnić cudzoziemiec. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej po otrzymaniu wniosku najczęściej zwraca się jednak do właściwych organów, organizacji lub instytucji w celu zdobycia odpowiednich informacji, które mogą mieć istotne znaczenie w sprawie.

Jak uzyskać obywatelstwo polskie z mocy prawa?

Mimo że wiele osób zwyczajowo korzysta ze sformułowania „uzyskać obywatelstwo polskie”, należy wyjaśnić, że na mocy prawa jest ono „nabywane”. Dotyczy to zarówno dzieci, jak i repatriantów. W przypadku tych pierwszych obowiązuje zasada prawa krwi(małoletni otrzymuje obywatelstwo w momencie narodzin, jeśli co najmniej jedno z rodziców jest obywatelem państwa polskiego) oraz prawa ziemi(gdy małoletni urodził się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a jego rodzice są nieznani, nie posiadają żadnego obywatelstwa lub ich obywatelstwo jest nieokreślone).

Jeśli niepełnoletni cudzoziemiec został adoptowany przez Polaków przed ukończeniem 16 życia, uznaje się, że nabył on polskie obywatelstwo już w dniu narodzin. W przypadku gdy wspomniana granica wieku zostaje przekroczona, nabycie obywatelstwa wymaga zgody samego zainteresowanego. Należy również wspomnieć, że w drodze repatriacji obywatelstwo polskie nabywa także małoletni pozostający pod władzą rodzicielską repatrianta. Przepis mówi jednak o tym, że gdy repatriantem jest tylko jedno z rodziców, małoletni nabywa obywatelstwo polskie dopiero wtedy, gdy drugi rodzic wyrazi na to zgodę w oświadczeniu złożonym przed konsulem.

Jak uzyskać obywatelstwo polskie poprzez uznanie?

Uznanie za obywatela polskiego wiąże się z szeregiem kryteriów, które musi spełnić cudzoziemiec, ale właśnie ten sposób ubiegania się o obywatelstwo cieszy się największą popularnością wśród imigrantów przebywających w Polsce. Odpowiedni wniosek należy złożyć do wojewody sprawującego urząd w województwie, na terenie którego znajduje się miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o status obywatela kraju.

Jak uzyskać obywatelstwo polskie: kto może się o nie ubiegać?

Zgodnie z przepisami polskiego prawa, za obywatela polskiego uznaje się:

  1. cudzoziemca przebywającego nieprzerwanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej co najmniej od 3 lat na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej lub prawa stałego pobytu, który posiada w Rzeczypospolitej Polskiej stabilne i regularne źródło dochodu oraz tytuł prawny do zajmowania lokalu mieszkalnego;
  1. cudzoziemca przebywającego nieprzerwanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej co najmniej od 2 lat na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej lub prawa stałego pobytu, który:
  • pozostaje co najmniej od 3 lat w związku małżeńskim zawartym z obywatelem polskim lub
  • nie posiada żadnego obywatelstwa;
  1. cudzoziemca przebywającego nieprzerwanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej co najmniej od 2 lat na podstawie zezwolenia na pobyt stały, które uzyskał w związku z posiadaniem statusu uchodźcy nadanego w Rzeczypospolitej Polskiej;
  1. małoletniego cudzoziemca przebywającego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej lub prawa stałego pobytu, którego jedno z rodziców jest obywatelem polskim, a drugie z rodziców, nieposiadające obywatelstwa polskiego, wyraziło zgodę na to uznanie;
  1. małoletniego cudzoziemca przebywającego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej lub prawa stałego pobytu, którego co najmniej jednemu z rodziców zostało przywrócone obywatelstwo polskie, a drugie z rodziców, nieposiadające obywatelstwa polskiego, wyraziło zgodę na to uznanie;
  1. cudzoziemca przebywającego nieprzerwanie i legalnie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej co najmniej od 10 lat, który spełnia łącznie następujące warunki:
  • posiada zezwolenie na pobyt stały, zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej lub prawo stałego pobytu,
  • posiada w Rzeczypospolitej Polskiej stabilne i regularne źródło dochodu oraz tytuł prawny do zajmowania lokalu mieszkalnego;
  1. cudzoziemca przebywającego nieprzerwanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej co najmniej od roku na podstawie zezwolenia na pobyt stały, które uzyskał w związku z polskim pochodzeniem lub posiadaną Kartą Polaka.

Cudzoziemiec ubiegający się o uznanie za obywatela polskiego (z wyłączeniem małoletnich) musi znać język polski przynajmniej na poziomie biegłości językowej B1i posiadać urzędowe poświadczenie swoich kompetencji lub świadectwo ukończenia szkoły w Rzeczypospolitej Polskiej. Alternatywą może być również świadectwo ukończenia szkoły za granicą, gdzie wykładowym językiem był polski.

Jak uzyskać obywatelstwo polskie: przywrócenie obywatelstwa

Ostatnim sposobem na uzyskanie obywatelstwa jest jego przywrócenie. Mogą się o nie starać osoby, które utraciły status obywatela Polski przed 1 stycznia 1999. W celu przywrócenia obywatelstwa cudzoziemiec musi zwrócić się do Ministra Spraw Wewnętrznych, składając odpowiedni wniosek.

Sprawdź inne artykuły:

Jak zatrudnić cudzoziemca?

Szukasz pracowników z zagranicy? Z tego artykułu dowiesz się jakie formalności należy spełnić, aby móc legalnie zatrudnić cudzoziemców w swojej firmie. Jeśli chodzi o formalności związane z zatrudnieniem cudzoziemców, potencjalnych pracowników z zagranicy można...

Wymiana prawa jazdy cudzoziemca. Czy musisz podchodzić do egzaminu?

Wymiana prawa jazdy cudzoziemca. Czy musisz podchodzić do egzaminu? Możliwość swobodnego poruszania się samochodem po Polsce to dla cudzoziemców duże ułatwienie w procesie poznawania nowego kraju, a w wielu przypadkach również sposób na zarobienie pieniędzy. Pierwsze...

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania?

Zapraszamy na kawę do naszego biura w centrum Warszawy, gdzie omówimy Twoje potrzeby. Nasi konsultanci są do Twojej dyspozycji od poniedziałku do piątku, w godz. 8.00-17.00.